Eldöntöttem! - viharzott be hozzám barátnőm egy napon. - Egészségesen fogok étkezni, belekezdek a fogyókúrába.

Meglepően néztem rá, de ő folytatta tovább: - Tudom már sokszor eldöntöttem, belekezdtem, abbahagytam, újrakezdtem, abbahagytam, eldöntöttem, újrakezdtem, abbahagytam... -sorolta lázasan fogyókúrái állomásait.

Elvira falun él. Először arra gondolt, hogy elkezd futni. De megszólták. Ez a nő nem normális, - suttogták a háta mögött az unatkozó öregasszonyok, akik egész nap csak leselkedtek, - ablakból, utcán, - a szemük és a fülük mindenhol ott van, és ők tudnak mindent a legjobban a világon. Milyen sok ideje van ennek a nőnek -mondták, és Elvira nem futott többet.

Akkor arra gondolt, tornázni fog otthon, de ismerte magát, két nap után ugyis abbahagyta volna.

- Zsófi, segíts! -kérte tőlem. - Ha lefogyok azt mondják rám biztos beteg vagyok, biztos rákos, mert ők tudják. Fogyókúrázzak? Vagy ne? De le akarok fogyni! Viszont hogy bírjam ki, hogy ne egyek pizzát, sajtburgert, fehér kenyeret, süteményeket?

Mondtam Elvirának kezdjük azzal, hogy átalakítjuk az étkezését, aztán elég ha sétál minden nap, nem kell kemény edzésekre járnia, csodabogyókat szednie.

Ami nekem "csupán csak étkezés", az őneki nagy megpróbáltatás. Vége a közös pizzázásoknak! Még a hideg is kirázta, de le akart fogyni.  Elhatároztam, hogy segítek neki, mellette állok  e nehéz időszakban. Mert igenis nehéz lesz átalakítani az életmódját. 

Találnunk kéne először egy megfelelő erősségű indokot, amiért lefogy- javasoltam. De mi legyen az? - nézett rám tágra nyilt szemekkel. Pasi -ajánlottam. Nevetett. Vagy új munkahely. Szép ruhák. Egyik sem csábította. 

Figyelmeztettem. Önmaga kevés lesz ehhez, legalább egy plátói szerelem kellene... Kinevetett. Szerinte elég lesz az önmaga miatti fogyókúra. Majd fél óra múlva felhívott telefonon a boltból: Csak úgy mosolyognak rám a pultból az illatos fánkok, croissant-ok, kakaós csigák, tepertős pogácsák!- siránkozott.  A felvágott pultnál pedig szerinte a kedvenc kolozsvári szalonnája még rá is kacsintott, hogy "vegyél meg".

Továbbra is eltökélt szándékom az volt, hogy bátorítsam a rettenetes fogyókúra megoldására, és valahogy hozzá segítsem, hogy egy kb. 55-60 kikós barátnőm legyen a mostani 90 kilós helyett.

Készítettem ebédre diétás fasírtot barna rizzsel, meg persze a kedvenc zöldséglevesemet is megfőzem neki és elvittem hozzá. Bekanalazta, de közben a csülkös bablevesről álmodozott...

Holnap újabb tervvel állok elő...